3 Mayıs 2018 Perşembe

KUKLA




Materyal Adı: PARMAK KUKLA SAHNESİ


Yaş Grubu: 4-5

Kazanım ve Göstergeler:

Dil gelişimi:

Kazanım 2. Sesini uygun kullanır. (Göstergeleri: Konuşurken/şarkı söylerken nefesini doğru kullanır. Konuşurken/ şarkı söylerken sesinin tonunu, hızını ve şiddetini ayarlar.)
Kazanım 3. Söz dizimi kurallarına göre cümle kurar. (Göstergeleri: Düz cümle, olumsuz cümle, soru cümlesi ve birleşik cümle kurar.)
Kazanım 4. Konuşurken dil bilgisi yapılarını kullanır. (Göstergeleri: Cümle kurarken isim, fiil, sıfat, bağlaç, çoğul ifadeler, zarf, zamir, edat, isim durumları ve olumsuzluk yapılarını kullanır.)
Kazanım 5. Dili iletişim amacıyla kullanır. (Göstergeleri: Konuşmayı başlatır. Konuşmayı sürdürür. Konuşmayı sonlandırır.)

Motor gelişim:

Kazanım 3. Nesne kontrolü gerektiren hareketleri yapar. (Göstergeleri: Bireysel ve eşli olarak nesneleri kontrol eder.)
Kazanım 4. Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar. (Göstergeleri: Malzemelere elleriyle şekil verir.

Kişi Sayısı: 1-4 kişi ile oynanabilir.

Kullanılan Araç-Gereçler: Eva, karton, kumaş parçaları, cırt cırt, silikon tabancası, makas.

Materyalin Parçaları:
-Mini kukla sahnesi
-‘Ay’ parmak kuklası
-‘Dünya’ parmak kuklası
-‘Güneş’ parmak kuklası
-‘Yıldız’ parmak kuklası

Materyalin Kullanışı: Materyal kitap şeklinde açılır ve bir zemin üzerine dik duracak şekilde yerleştirilir. Sahnenin iç kısmında cırt cırtlar ile yapışılı olan parmak kuklalar parmağa takılır ve sahnenin arka kısmından oynatılır. Bir çocuk isterse tek başına oynatabilir ve diğerleri izleyebilir ya da isteğe göre birkaç çocuk beraber oynayabilir


Kullanılacak malzemeler ;

- Kalın koli kartonu
-Kumaş parçası
-Eva
-Cırt cırt
-Beyaz karton
-Sıcak slikon
-Makas

Yapılışı; Koli kartonu 40x25 ölçülerinde kesilir. 40 cm olan kenarı ortası 18 cm kenarları 11 er cm olacak şekilde çizilir ve o kısımlardan kıvrılır.  Kartonun orta kısmından pencere açılır. Daha sonra dış kısmı kumaş ile kaplanır ve penceresine perde yapılır. Kartonun iç kısmı ise kötü görünmemesi için beyaz karton ile kaplanır. Böylece mini bir kukla sahnesi yapılmış olur. Parmak kuklalar ise renklerine göre eva üzerine  kalıbı çizilir ve iki parça halinde kesilir. Kesilen iki parça kenarlarından birleştirilir. Bir kenarı parmağın girmesi için boş bırakılarak yapıştırılır.  Daha sonra kuklanın bir yüzüne cırt cırt yapıştırılır.  Diğer yüzüne ise kuklanın yüzü çizilir. Kukla sahnesinin iç kısmına parmak kuklaların takılması için cırt cırt yapıştırılır ve kuklalar oraya takılır. Çocuk oradan kuklayı alıp kullanır. Kukla sahnesinin kitap gibi kapanması için uç kısımlarına cırt cırt yapıştırılır.  


HAZIRLAYAN:SİNOP ÜNİVERSİTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ 3.SINIF ÖĞRENCİSİ

                                                 BETÜL TEKİNEL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder